A ménes 2o11.évi fedező ménje: 47o8 Hand

A mén értékes kancacsaládból, a Rikoltó (apja Zoagli angoltelivér mén,sok kitűnő ugró apja,több kitűnő család alapítója.) családból született. Ez a család kiváló ugrólovakat adott a magas telivér vérhányadukkal. Lásd: Jutka, mely kanca 1986 évi első tenyészversenyen a 8 éves kancák kategóriájában 2. helyen végzett. Ezen család másik tagja a Remény, mely a Rege nevű mént adta, (Furioso XXIX. Tm.) önmaga is díjugratásban versenyzett. Akaratos adta az Akira I. és Akira II. méneket a Furioso XVII. Tm. (Fullajtár) után, és Aladint a Furioso XIII után. Rita a Korall nevű mén után a Kisbéri félvér fajtacsoportba díjugratásban nyerte a fajta versenyeit. Említést kell tennem arról, hogy ebben a kancacsalád ereiben olyan vér folyik, amely ősök többször a Pardubice-i nagy akadályversenyen indultak. Így Krőzus, és Taucher.

4708_hand_1

A mén apja: Hand in Glove (Hand in Glove engedélyt kapott a legjobb hazai és külföldi sportló fajtákban,pl.Selle France,Holsteini,Magyar Sportló,Kisbéri,North Star-Furiozo,stb)

Hatalmas méretű Angol telivér mén, melyet ivadékaiban is jól örökített. A ménnek több fajtában, így sportló fajtában is volt/van engedélye fedezni. Pl.: Selle France , Holsteini, Magyar sportló. A 2006 évben a sportló világszövetség top 10-es ménlistáiban, mint ivadékai sportteljesítménye alapján military szakágban az előkelő 2. helyet foglalja el.

Megjegyzendő, hogy több éve a fajta tenyésztőinek álma olyan kiváló munkakészségű mének használata, amelyek a világ több lófajtájában is szerepet kaphattak, mint egyed, de ezen fajtánk “újraelőállítására” is engedélyezhető.

 

 

4708_hand_2

 

 

4708_hand_3

Törzskönyv (Hand):

 

3236. Hand in Glove  ag_nagy Best Turn ag_kicsi Turn to
Sweet Clementine 
Miss Betty  ag_kicsi Buckpasser
In the Clouds
Kech  ag_nagy 1318. Masetta   ag_kicsi Seebirk
Margarét
1436. Jutka  ag_kicsi 771. Taucher
Rikoltó

 

Handről megjelent cikk:

PEGAZUS Lovasok lapja (2008. február IV. évfolyam II. szám)

 

“TELIVÉREK

A telivér fontosságát a sportlótenyésztésben a legtöbben mellőzhetetlennek tartják ugyan, de valahogy mindig annak örülnek a tenyésztők, ha a telivért más valaki használja. Elismerik, hogy szükséges, hiszen szervezeti szilárdságot, intelligenciát. teljesítményt hoz, ezenkívül pedig ‘friss vért’, ám, hogy telivérrel fedeztetni? …”

Hozzászólások lezárva.